Rólunk

célunk

A Barnahus stáb tagjai Szombathelyen élnek és dolgoznak, többen évtizedek óta a gyermekvédelmi alapellátásban és szakellátásban. Ez utóbbiban az elmúlt években megdöbbenve tapasztaljuk, hogy egyre több olyan gyermek kerül kiemelésre a családból, akit a szexuális bántalmazás valamilyen formája ért egyszer vagy folytatólagosan.

A vizes kötéllel kétnaponta kamasz lányait „nevelő” apa, az érzelmileg súlyosan elhanyagoló család, ahol a patkány megharapdálta a 4 éves lábát és szülő anyjuk úgy nyilatkozik, hogy a első tíz gyermeke születését is el akarja felejteni, a nagybácsi, aki apró ajándékok fejében és az anyának juttatott pénz és ital ellenében 9 éves korától rendszeresen szexre kényszeríti a most 11 éves kislányt… ezek a felnőttek meggyötrik a gyermek testét és egy életre széttörik a lelkét. Legutóbb, egy ötéves kislány a vizsgáló helyiségbe még bejött, de ott lekucorodott az egyik sarokba és száját összeszorítva rémülten meredt az igaszságügyi pszichológus szakértőre. Kiderült, ő lett volna már a 8. felnőtt, akinek el kellett volna mondania, milyen trauma érte…

2013-ban, amikor először hallottunk a Barnahusról, elhatároztuk, hogy megcsináljuk.

A japán keramikusok nagy gonddal készítik vázáikat. Ha égetés közben egy megreped, széttörik, nem dobják szemétre, hanem arannyal összeragasztják. 2015-ben ezt a vázát választottuk Barnahus munkánk szimbólumává. Meglepve láttuk 2016. januárjában Zágrábban, hogy az ottani Barnahus stáb munkájának is ez a szimbóluma.

Minden gyereket meg kell menteni. A szexuálisan abuzált gyermekkel és családjukkal folytatandó munka hosszadalmas, sok szakember összehangolt munkáját igényli ("aranyáron"), és az összetört lélek soha nem lesz olyan ép, mint a bántalmazás előtt.

mi mondtuk

"A Barnahusban hiszünk a gyermeknek!"
Bragi Gudbrandsson az izlandi Gyermekvédelmi Kormányhivatal főigazgatója

Ezt csináljuk a Barnahusban

Gyermek-nőgyógyászati vizsgálat

A gyermek-nőgyógyász orvosunk egy speciálisan felszerelt vizsgálóban kolposzkóppal vizsgálja meg a gyermeket. Védőnők segítik munkáját, akik a testi bántalmazások nyomait képesek megítélni, véleményezni. Igazságügyi orvosszakértőnk véleményezi a leleteket, esetenként. A kolposzkóp felvételeket készít, ami bizonyítékként szerepel a büntető ügyben.

Gyermekmeghallgatás

A gyermekmeghallgatás /-kihallgatás/ egyszeri alkalommal, egy speciális szobában történik, melyben zárt láncú videóhálózatban egy fix és egy zoomolható kamera van felszerelve. Ezek össze vannak kötve a monitoring szobában egy kivetítővel, és egy, a zoomoló kamerát irányító karral, melyet egy kiképzett kolléga kezel, s aki a gyermek nonverbális kommunikációjának minél pontosabb felvételére törekszik. A pszichológus egy fülesen át összeköttetésben áll a monitoring szobában lévő igazságszolgáltatási szakemberek közül az ügyésszel, aki menet közben kérdéseket tehet fel a pszichológusnak, hogy közvetítse azokat a gyermek felé.

Az áldozattá vált gyermek és családjának komplex terápiája

A nemzetközi gyakorlatot követve, szeretnénk elérni, hogy minden, a Barnahusban meghallgatott gyermekkel elinduljon egy krízis terápia és családjával család konzultáció, családterápia. Ma Magyarországon még nincs jogszabályba rögzítve a terápia elengedhetetlensége.

Leendő gyermekvédelmi szakemberek oktatása

A Barnahus komplex program, ahol a gyermekvédelem összekapcsolódik az igazságszolgáltatással, a gyermek mindenek felett álló érdekét szem előtt tartva. Törekedni kell az egyes szervezetek minél harmonikusabb, és gyors információcserén alapuló együttműködésére. Ehhez folyamatosan képezni kell a már dolgozó szakembereket és a leendő szakembereket. A Pécsi Tudományos Egyetem szombathelyi tagozatán megkezdtük a leendő szakemberek érzékenyítését.

Tudományos kutatás és utánkövetéses vizsgálatok

A Barnahus 5. lábaként emlegetjük a nemzetközi protokoll szerinti utánkövetéses vizsgálatok megkezdését és az eredmények folyamatos, tudományos feldolgozását. Jelenleg egy egyetemi szakdolgozat készül a gyermekbántalmazás témában, melynek kutatási eredményei segítik a pilotprogramunk minél tökéletesebb megvalósítását.

Mi vagyunk...BARNAHUS_STÁB