Végre a gyerekek kerültek a törvényhozás fókuszába

Az időben megtörtént örökbe adás az egyetlen, igazi sikerélmény a gyerekvédelemben.

- egy gyám -

Kollégáimmal együtt döbbenten olvastuk és beszéltük meg, a május 23-án, a !!444!!!-en megjelent írást, mely Fülöp Attila államtitkár úr bejelentései nyomán született. Alább néhány gondolatot szeretnék leírni, a szakellátásban dolgozó, kiváló kollégáim véleményét is felhasználva.

Szögezzük le: a szakellátás nem megfosztja a szülőt a gyerekeitől, hanem a gyerekeket menekíti meg a vérszerinti szüleitől, abuzált, politraumatizált állapotban, gyakran későn.

Tömeges örökbeadás kellene, azonnal beindítva a hivatalos folyamatokat (hiszen fájdalmasan sokáig tartanak) ahhoz, hogy az egyáltalán valamilyen spórolást jelentsen az államnak. Persze tömegesről szó nincs: a mai napon, Vas megyében, 91 örökbe fogadni vágyó család van regisztrálva, akiket már megvizsgáltak, elvégezték a tanfolyamot; 8 gyermek vár örökbefogadásra, további 5 gyermek ügye pedig folyamatban van, amiknek a végső kimenetele most még bizonytalan. Jelenleg 317 gyerek van nevelésben, kollégáim szerint felének a korai gyermekkorban történő örökbefogadás jelentette volna egyedül a boldogabb jövőt. Az örökbefogadás elindítása  hosszú idő után indul el, hosszú ideig tart, a szülőnek tudomása van a gyámi javaslattételről, számtalan szakember beszélget velük, és a gyámhivatali határozat is megfellebbezhető: évekre visszatekintve, átlagosan 8 határozatra 2 fellebbezés jut, melyek elutasításra kerülnek, mert annyira meg vannak indokolva. Lassan, de kezdenek a bíróságok, gyámhatóságok is gyerekbaráttá válni.

Az alapellátásban, a védelembevételben kivárások, esélyadás, sok-sok, a gyerek számára kudarccal végződő szakemberi próbálkozás, hosszú-hosszú évek reménytelen szakemberi küzdelmei vannak. A gyermekvédelmi rendszer, még mindig, akaratán kívül is belecsúszik a szülőtámogató megoldásokba, és nem tudja kizárólag a gyermek védelmét szolgálni, a gyermek mindenek felett álló érdekét szem előtt tartva. A rendszer is hajlamos abuzálni az amúgy, a vérszerinti szülei által sokszorosan abuzált, traumatizált gyermeket.

Örökbeadás előtt úgymond ki van „véreztetve” a történet, azaz annyira alaposan megvizsgálják szakemberek sokasága a gyerekeket, hogy közben elfelejtődik a szülő alkalmassági vizsgálata: visszagondozás esetén is, csak a gyerek vizsgálatára van lehetőség!

Várjuk azt a törvényt, mely kimondja, kötelezővé teszi a vérszerinti szülők szülői alkalmassági vizsgálatának elvégzését, és hogy az eredményeknek legyen következménye, pl. a kapcsolattartások szabályozása terén is.

Az EMMI regnáló szociális ügyekért felelős államtitkára törvénymódosító javaslataival felcsillan a remény: végre eljön a gyerekek ideje, ők kerülnek fókuszba. Tudjuk, de nem beszélünk róla, hogy „vannak gyámhivatalban, vérszerinti szülő által letámasztott gyerekek” - szóljanak őértük is harangként hát ezek a törvénymódosító javaslatok!

Dr. Lazáryné Illés Mária, a Barnahus Szombathely vezetője
2020.05.25.