A magyar megvalósítás

barnahus_logo_mod_10-04A Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete és a szintén szombathelyi Pro Juventute Egyesület dolgozott a Barnahus beindításán Szombathely Megyejogú Város Önkormányzatához beadott és megnyert pályázatokkal.

Dr. Lazáryné Illés Mária és Kulcsár Lászlóné Márti szakembertársaikkal 5. éve dolgoznak azon, hogy Szombathelyen, az országban elsőként, bevezetésre kerüljön az izlandi modell: az igazságszolgáltatás és a gyermekvédelem magas szintű összekapcsolása a gyermekek mindenek felett álló érdekének biztosításáért.

Munkájuk:

Érzékenyítő előadások tartása rendőrök, védőnők, a vas megyei nevelőszülői hálózat, az alapellátásban és a szakellátásban dolgozók, a gyámügyi hivatalban dolgozók számára. 2015 őszén egy egésznapos találkozó során a gyermekbarát igazságszolgáltatás szakemberei számára bemutatásra került az izlandi modell.

A vas megyei TEGYESZ-ben közel két éve folyik igazságügyi pszichológus szakértő bevonásával a gyermekmeghallgatások új módszerének megtanulása, a videófelvételek felhasználása a diagnosztikus, a terápiás, a gyámi és a nevelőszülői tanácsadói munkában.

Az előkészületi munkában szorosan együttműködött a szombathelyi stáb a nyomozó rendőrökkel is, a multidiszciplinaritás és az inter-agency kooperáció megvalósítása érdekében.

A 21. századi gyermekvédelmi törekvések és az áldozatsegítés nemzetközi módszereit bemutattuk a PTE Szombathelyi Képzési Központ hallgatóinak is.

Kezdeményezésünkre 2016. június 4-én Dr. Székely László ombudsman és munkatársai meghallgatták az izlandi Barnahus-modellről szóló ismertetőnket, és tájékoztatásunkat az elmúlt öt évben végzett előkészítő munkánkról. Június 28-án az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában kerekasztal-konferencián párbeszéd indult a Barnahus-modell lehetséges magyarországi bevezetéséről és a bántalmazott gyermekekkel szemben tanúsított társadalmi érzékenységről.

Az ötéves előkészítő munka után 2016. november 15-én, Magyarországon elsőként Szombathelyen, a TEGYESZ épületében pilot programként megnyílt a Barnahus, ami egy gyermek-nőgyógyászati vizsgálóhelyiségből, egy gyermekbarát meghallgató- és terápiás szobából, és az igazságszolgáltatás szakemberei számára egy monitoring szobából áll, zárt láncú videóhálózattal. Kétnapos nemzetközi gyermekvédelmi konferencia keretében Bragi Gudbrandsson, az izlandi Gyermekvédelmi Kormány Hivatal főigazgatója, az izlandi Barnahus-modell megteremtője avatta fel az Európában 51. Barnahus-házat.

A Barnahus szombathelyi bevezetése egy alulról építkező civil kezdeményezés.

Az izlandi kollégák és a magyar Ombudsmani Hivatal folyamatos támogatását élvezve, az igazságszolgáltatással folytatott folyamatos párbeszéd mellett a szombathelyi Barnahus stáb most már hazai és nemzetközi színtéren is a szexuálisan bántalmazott gyermekek védelméért küzd, bízva a változásban.