Kommentálunk

oncourt

http://mno.hu/belfold/sok-trauma-eri-a-gyerekeket-a-birosagokon-1379670

Bárándy Gergely nem tud tökéletes megoldást említeni arra, hogy "az egymásnak feszülő fontos érdekeket" hogyan lehetne összebékíteni.

Nézzük sorjában:

1. "…ne kelljena gyermeknek az elkövetővel találkoznia…"

A Barnahusban lefolytatott egyszeri meghallgatás/kihallgatás videófelvételre kerül és ezt a felvételt „szembesítik" a gyanúsítottal és nem a gyereket.

2. "…terhelő bizonyítékként lehet értékelni, ha a gyermek a feltételezett elkövető jelenlétében, szembesítéskor, pl. remeg…"

Vagyis az igazságszolgáltatás újra traumatizálja a gyermeket? Ami elkerülhető a videóra vett vallomás nonverbális anyagának igazságügyi pszichológusok általi elemzésével. Minél fiatalabb a gyermek, annál fejletlenebb a fogalmi gondolkodása, közléseit annál inkább nonverbálisan teszi meg, ezért metakommunikációja nem csak gyanút megerősítő lehet, de akár bizonyíték is.

3. "...válófélben lévő szülők egyike alaptalanul megvádolhatja a másik felet, betaníthatja a gyermeket…"

Ezt is ki lehet küszöbölni nagy biztonsággal a Barnahusban, mert a speciális meghallgató módszer (a kiképzett gyermekpszichológus kezében) következtében az 50 európai Barnahusban végzett utánkövetéses vizsgálatok fényében az alábbi eredményt adják: a gyermek a Barnahusban igazat mond, a gyermeknek hisznek a Barnahusban, 100 gyermekből 95 megnevezi az elkövetőt, s csak akkor van vádemelés, ha a gyerek kimondja az elkövető nevét.

4. A Barnahusban csak egyszer hallgatják ki a gyermekáldozatot vagy tanút, és a szombahelyi Barnahusban, a pilotprogramunkban is azon dolgozunk, hogy egy időpontban mindenki: bíró, ügyész, ügyvéd, vádlott - távmeghallgatás keretében -, feltehesse a meghallgató, az erre kiképzett gyermekpszichológuson keresztül a kérdéseit.

5. Sajnos ma Magyarországon tényleg nagyon nehézkesen jön-megy az információ az alap-és szakellátás, gyámhivatal, jelzőrendszerek, védőnők, rendőrség között. A szombathelyi Barnahus stáb egyes szakemberei jelenleg a PROMISE I. projekt keretében tanulmányozzák a nemzetközi jó gyakorlatokat az európai Barnahusokban, a szervezetek közötti együttműködést illetően.